ΦόρουμNewsΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

Νέβμα - Απ'αυτούς που λατρεύεις να μισείς
 

Οι ΝΕΒΜΑ είναι ένα συγκρότημα που έχει περάσει από πολλές περιπέτειες. Ξεκίνησε στην Freestyle Productions και λίγες μόνο μέρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, αποχώρησαν απ’ την παρέα του Περάματος. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν αλλαγές στην σύσταση του group καθώς μερικά μέλη έφυγαν μειώνοντας σε τρία τον αριθμό των μελών. Μετά το πρώτο album, ακολούθησαν άλλοι δύο δίσκοι, ο «μαύρος» και ο «άσπρος». Αν κάθε δίσκος χαρακτηρίζεται από ένα χρώμα, τότε σίγουρα το «Απ’ αυτούς που λατρεύεις να μισείς» είναι ο Κόκκινος!

Ο ΔΙΣΚΟΣ
4 χρόνια πέρασαν απ’ την προηγούμενη δισκογραφική δουλειά των ΝΕΒΜΑ. Αναβολές και προβλήματα πήγαιναν συνεχώς την ημερομηνία του δίσκου όλο και πιο πίσω. Όμως ο Αλέξης Δ., ο Ισορροπιστής και ο DJ Rico δεν το έβαλαν κάτω. Δεν μπορούσαν άλλωστε να αφήσουν τους πολλούς φίλους του group να περιμένουν επ’ αόριστον. Με την είσοδό τους στο Family, άνοιξε μια νέα προοπτική στην κυκλοφορία του 4ου album και έτσι φτάσαμε στο 2004 και στο «Απ’ αυτούς που λατρεύεις να μισείς».

Ο δίσκος περιέχει 16 φανερά κομμάτια και μερικά κρυφά. Σας συνιστούμε να αφήσετε (τουλάχιστον την πρώτη φορά) το CD να παίξει απ’ την αρχή χωρίς διακοπές ώστε να τα ανακαλύψετε όλα. Η παραγωγή του δίσκου έχει την αποκλειστική υπογραφή του DJ Rico, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει φοβερά samples φτιάχνοντας ευφυέστατες παραγωγές. Άλλοτε funky και άλλοτε πιο ήπια, η μελωδία συνοδεύει αρμονικά τους δύο MCs και στέλνει τον ακροατή σε μουσικά ταξίδια.

Ο Αλέξης Δ. και ο Ισορροπιστής απ’ την πλευρά τους, καταθέτουν στίχους που φαίνονται ότι έχουν δουλευτεί πολύ μα πολύ καιρό. 4 χρόνια είναι αυτά, είναι φυσικό να έχουν μαζέψει πολύ υλικό απ’ το οποίο θα διάλεγαν μόνο τις καλύτερες ρίμες. Προσωπικά βιώματα κατά κύριο λόγο, ιστορίες απ’ το παρελθόν αλλά και κοινωνική κριτική είναι το περιεχόμενο των τραγουδιών. Δεν λείπει βέβαια και η πάρτι διάθεση του group όπως το «Θελέστα & Παθέστα» όπου ο Αλέξης με πολύ ωραίο flow και ο DJ Rico σε μια κούνα-το-κορμί-σου μουσική δημιουργούν ένα κομμάτι χώσιμο στις κοπελιές θύματα της μόδας («όλες με Gucci παπούτσι / και έχουν μυαλό κουκούτσι»). Στο ίδιο κομμάτι είναι κρυμμένο και το «Φιλιπιπίνες» (!) ένα πραγματικά ξεχωριστό τμήμα του δίσκου.

Κομμάτια που θα αγαπηθούν αμέσως είναι αναμφίβολα το «Άνοιξη» και το «Όπως παλιά». Μπορεί να μην μοιάζουν καθόλου ως προς το μουσικό ύφος αλλά μιλάνε και τα δύο για το παρελθόν. Το «Άνοιξη» είναι ένα κομμάτι σε πιο ηλεκτρονικό ρυθμό που μιλάει για αναμνήσεις, εικόνες απ’ τα παλιά και όνειρα για το μέλλον. Το ρεφρέν του είναι απ’ τα κορυφαία του δίσκου. Απ’ την άλλη, το «Όπως παλιά» με την συμμετοχή του TNS είναι πιο αργό αλλά άκρως ατμοσφαιρικό. Είναι μια αναδρομή στα πρώτα βήματα των ΝΕΒΜΑ ως group και τις δυσκολίες που συναντούσαν τότε. One of my favorites! Τέλος στα σημαντικά κομμάτια να προσθέσουμε και το «Μου φτάνουν όσα είδα» με τον Ominus σε ένα δυνατό κουπλέ και ένα skit με έναν MC που δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη όταν τον ρωτάνε για τον δίσκο του.

Από συμμετοχές έχουμε όλο το υπόλοιπο Family αλλά όχι με την ίδια συχνότητα που τις συναντήσαμε στον δίσκο των Goin’ Through. Ominus, TNS και Ν. Βουρλιώτης περνάνε σχεδόν φευγαλέα απ’ τον δίσκο αφήνοντας απλά ένα-δυο κουπλέ. Μια μικρή συμμετοχή έχει και ένας νέος MC, ο Μύρων. Είπαμε 4 χρόνια είναι αυτά, το δικαιούνται οι ΝΕΒΜΑ να είναι λίγο εγωιστές σ’ αυτό το θέμα! Άλλωστε και το cd έχει συνολικά σχεδόν 70 λεπτά μουσικής, φαίνεται το group ήθελε να παραδώσει όσο περισσότερο υλικό μπορούσε στο κοινό.

Να αναφέρουμε και τα αστεία skit που είναι διάσπαρτα μέσα στον δίσκο. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε αυτό με τον Ισορροπιστή στις Φιλιππίνες (!) και το απόσπασμα με την συνομιλία των δύο γυναικών λίγο πριν την βραδινή τους έξοδο.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε το άψογο εξώφυλλο του δίσκου και γενικά όλο το βιβλιαράκι. Επιτέλους βλέπουμε να δίνεται η απαραίτητη προσοχή σε κάτι που ορισμένοι θεωρούν αμελητέα αλλά όπως και να το κάνουμε το περιτύλιγμα είναι πάντα σημαντικό. Και τι καλύτερο όταν συνδυάζεται ένα CD όμορφο εξωτερικά με πλούσιο περιεχόμενο και πολύ προσιτή τιμή που φτάνει ως και τα 13,5 ευρώ στα κεντρικά δισκοπωλεία!

ΤΕΛΙΚΑ
Οι ΝΕΒΜΑ είχαν ανέκαθεν πολλούς πιστούς φίλους. Παρά την μακρά απουσία τους, ο κόσμος δεν τους ξέχασε και αυτό είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση προς το πρόσωπό τους. Τελικά η αναμονή άξιζε τον κόσμο, αφού οι ΝΕΒΜΑ έδωσαν στον κόσμο έναν δίσκο πολύ ανώτερο ηχητικά και στιχουργικά απ’ όλους τους προηγούμενους που έβγαλαν μέχρι σήμερα. Υψηλής ποιότητας παραγωγές και ωραίοι στίχοι που προβληματίζουν, ταξιδεύουν και διασκεδάζουν, ανάλογα με την περίσταση. Πιο δυναμική επιστροφή απ’ αυτή δε γινόταν. Απολαύστε τους!
TRACKLIST & ΕΞΩΦΥΛΛΟ
1. -2
2. Απ' αυτούς που λατρεύεις να μισείς
3. Στον Αγώνα
4. Λόγια που δεν ειπώθηκαν
5. Άνοιξη
6. Μου φτάνουν όσα είδα
7. Και δε σταματώ
8. Κόσμος και κοσμάκης
9. Σαν παιδί
10. Ψηφιακή επέλαση
11. Η φάση
12. Θελέστα & Παθέστα
13. Αργά ή νωρίς
14. Δεν αλλάζω
15. Ξημέρωμα
16. Όπως παλιά
sound
Συνολικές επισκέψειςΣυνολικές επισκέψεις